Ψυχές των συνόρων
Ένα Ντοκιμαντέρ του Τάκη Μπαρδάκου

Full screenExit full screen
Slider

Από τις χώρες του πολέμου και της καταστροφής, σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαβάσεις και στο ταξίδι των προσφύγων προς το βορά με ένα πράγμα στο μυαλό τους: να περάσουν τα ΣΥΝΟΡΑ. Αλλά όταν η Ευρώπη κλείνει τα σύνορά της προς την Ελλάδα, εγκλωβίζοντας και εμποδίζοντας τη σωτηρία τους, οι πρόσφυγες γίνονται αόρατοι προς τον έξω κόσμο. Γίνονται οι ψυχές των συνόρων.

Ο βραβευμένος Έλληνας κινηματογραφιστής Τάκης Μπαρδάκος (Η ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΚΑΤΩ) δημιουργεί ακόμη ένα συγκλονιστικό φιλμ για τις γραμμές παγίδευσης περισσότερων από 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα, και ανακαλύπτει την ομορφιά της αγάπης και της αλληλεγγύης μέσα στο χάος της Ειδομένης, στο νέο του ωριαίο ντοκιμαντέρ, «Border Souls». Καταγράφοντας την μεγάλη υποστήριξη και τη γενναιοδωρία των Ελλήνων πολιτών και εστιάζοντας στους μοναχούς από το μοναστήρι της Μεγάλης Παναγίας της Χαλκιδικής, που φθάνουν με φορτία τροφίμων, νερό και ρούχα στην κορυφαία και παραμελημένη από την παγκόσμια κοινότητα ανθρωπιστική κρίση. Το ντοκιμαντέρ φωτίζει την ικανότητα μιας ισοπεδωμένης από την κρίση κοινωνίας, να αλλάξει τον κόσμο με λιγότερα λόγια και περισσότερη δράση. Ανεξάρτητα από την οικονομική κατάρρευση της χώρας, ένα μοναστήρι και τα γύρω χωριά ενώνουν με την αγάπη τους, χριστιανούς και μουσουλμάνους προσφέροντάς τροφή, αγάπη ελπίδα και χαμόγελο στα προσφυγόπουλα.

Το «BORDER SOULS» είναι γυρισμένο στο επίκεντρο της προσφυγικής τραγωδίας, αποτυπώνοντας τα δεινά των προσφύγων μέσα από κινηματογραφικές εικόνες με μια ποιητική ματιά στον παρατεταμένο και άσκοπο εγκλωβισμό ψυχών, σε καταυλισμούς κατά μήκος των ελληνικών συνόρων, που χαρακτηρίστηκαν «η ντροπή της Ευρώπης».


Σημείωμα του σκηνοθέτη

Ελπίζω ότι αυτή η ταινία θα μπορέσει να συμβάλει, προκειμένου να γίνει κατανοητό, ότι δεν είναι φυσιολογικό απελπισμένοι άνθρωποι που φεύγουν  από τη λαίλαπα του πολέμου στη χώρα τους, είτε να πεθαίνουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού είτε να εγκλωβίζονται σε απάνθρωπα στρατόπεδα στην πατρίδα μας, χωρίς διέξοδο και χωρίς καμία προοπτική, σε μια  Ευρώπη που σφραγίζοντας τα σύνορά της, δείχνει την παταγώδη αποτυχία της να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση.

Τάκης Μπαρδάκος


poster Σύνορα Ψυχών

Επικοινωνία

E-mail

squarefilms.gr@gmail.com